Fertőrákosra utaztam, hogy Horváth József "Ráspi" a Ráspi étterem, hogy úgy mondjam mindenese, mutassa meg nekem, mitől is kulináris élmény az ő konyhája.

Amit elkészítettünk - költői többes szám - tényleg meggyőzött arról, hogy itthon valóban zajlik az a bizonyos gasztroforradalom:

A Leves: Sütőtök krémleves, szarvasgombával és szegfűgombával 
Azt legkevésbé sem jelenthetjük ki, hogy rajongok a gombákért, sőt! Azt azért be kell, hogy valljam: van abban valami eszeveszettül romantikus, vagy inkább izgalmas, hogy kimegyünk az étterem tulajdonosával-konyhafőnökével a saját szőlőjébe és gombát szedünk. Mert hát miért is ne?! Na, és azzal tálaljuk az ételt...
(Természetesen nem szarvasgombát szedtünk csak úgy hobbiból a szőlőtőkék között, bár nyilván ennek Ráspi kimondhatatlanul örülne) 

A Főétel: Egészben sült süllő, szarvasgombával és házi tésztával
Milyen érdekes, hogy nála, ha már a Fertő-tó mellett található az étterem, lehet venni helyi halat. A Balatonnál ez miért elképzelhetetlen? Hekk?! Komolyan... Na mindegy, szóval süllő, egészben sülve, frenetikus. A házi tészta kézzel gyúrva, nem túl kemény, nem túl puha, de a tányéron még megtartja a formáját, nem hullik szét. Ahogy azt kell.
 

A Desszert: Karamellizált körte, borhabbal 
Itt nehéz okoskodni. Egy végtelenül egyszerű desszert, ami mégis rettentően finom, a borhab pehely könnyű. A körte megpörgetve a kicsit sós olvasztott cukron, nem is kíván magyarázatot.  

A recepteket megtalálhatjátok a www.lifenetwork.hu oldalon. Egy próbát mindenképpen megér, hátha az otthonunkba varázsolhatunk pár Michelin-csillagot.