Az Ikon az egyik legjobb vidéki étterem. Nagyon impozáns belső kialakítással. Nekem, tök személyes, kicsit sok is. Lehet én vagyok túl puritán. A konyha ettől függetlenül, vagy éppen pont ezért, de nagyon remek. Nem beszélve a tök jó figura, humoros Pataki Péter séfről.

Az előétel: Fésűkagyló, házi debrecenivel és karfiolpürével

Eleve nagyon szimpatikus, hogy már az előételnél felbukkannak az ikonikus debreceni falatok. A debreceni kolbász meg maga a debreceni. Mindkettő mangalicából. A kolbászból chips készül, a debreceniből kis kockákat vágunk és olajon megpirítjuk. A karfiolból készül a püré: olaj, vaj, alaplé. Összeturmixoljuk és kis passzírozás. Ez is megvan. A fésűkagyló kis olajon és vajon készül, nagyon gyorsan. Együtt tényleg nagyon jó, a kagyló finom, a kolbász roppan, a karfiol remek püré lett.

A főétel: Gímszarvas gerinc, csicsókával és erdei gombákkal

Ezt nagyon egyszerű elkészíteni. Itt az alapanyag a nagy kuriózum. A gímszarvas gerinc. Természetesen csak roséra sütve. A köret vajon átpörgetett erdei gombák kész armadája, nyakon öntve kis pecsenyelével. Itt a köret kicsit rusztikusabb a megfőtt csicsókát csak villával nyomjuk szét és kis ízesítés után kész is.

A desszert: Tökös-mákos

Ez egy nagyon-nagyon finom süti. Vagy torta. Nem is tudom minek nevezzem. Legyen sütőtökös pite, mák fagyival. Tehát! A tésztánk, a pite alapja, liszt, porcukor, vaj, tojás sárgája, tejföl. Mikor begyúrtük kicsit le kell hűtenünk. Addig a fagyink készül. Vaníliás cukros tej, majd ebbe bele a mák. Ezt összekeverjük a tojás sárgája és porcukor. Innen az ikonban természetesen packojettel készül tovább a fagyi. Otthon előbb hűtő majd mélyhűtő állandó kevergetéssel. De azt mondja Csomós András, úgy is tök vállalható. A tésztát formába rakjuk, sütjük, majd rá a már megsütött sütőtök darabkák. Együtt még sütjük és tálalásnál rá a fagyi. Remek móka elkészíteni és megenni is. Na jó, talán a második remekebb.

A recepteket megtalálhatjátok a www.lifenetwork.hu oldalon. Egy próbát mindenképpen megér, hátha az otthonunkba varázsolhatunk pár Michelin-csillagot.